Handig: de financiële kant van ondernemen

GEPLAATST OP: maandag 17 april 2023

Handig: de financiële kant van ondernemen

Als ondernemer krijg je met een hoop administratieve taken en geldzaken te maken. Denk niet alleen aan je administratie en belastingen, maar ook aan financiering, risico’s en verzekeringen. In het KVK Geldboek voor ondernemers van de Kamer van Koophandel vind je een hoop handige basisinformatie.

In het geüpdate geldboek worden onder meer diverse verzekeringen besproken. Denk hierbij niet alleen aan bedrijfsverzekeringen, maar ook aan persoonlijke verzekeringen zoals pensioen of arbeidsongeschiktheid.

Persoonlijke verzekeringen

Als het gaat om persoonlijke verzekeringen dan zijn sparen voor later en het afdekken van het risico van arbeidsongeschiktheid het meest belangrijk. Uiteraard wil je ook dat je dierbaren verzorgd achterblijven. Mogelijk is er een nabestaandenpensioen vanuit een eerder dienstverband, maar je kunt ook (aanvullend) een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Voor het geval van arbeidsongeschiktheid zijn er diverse opties: een verzekering of een schenkkring, of een combinatie van beide. Over een verplichte aov is de laatste jaren veel gesproken maar deze is nog geen feit.

Tip: werk diverse scenario’s uit. Wat wanneer je een half jaar niet kunt werken. Kun je dan op je partner leunen of overbruggen met spaargeld? Wat wanneer je langer ziek bent? Hoe staat je partner ervoor wanneer je overlijdt? Een financieel adviseur kan je hiermee helpen.

Bedrijfsverzekeringen

Onder het kopje bedrijfsverzekeringen vind je veel verschillende verzekeringen, het hangt erg af van je type bedrijf welke je nodig hebt. Heb je een bedrijfsbus met veel gereedschap of een flinke voorraad? Heb je personeel in dienst? Kan een derde schade oplopen door jouw product of dienst? Heb je juridische hulp nodig? Denk ook aan cyberrisico’s: heb je gevoelige klantgegevens in je bezit of is je productieproces afhankelijk van online applicaties?

Tip: houd er rekening mee dat je privé-aansprakelijkheidsverzekering niet de schade dekt die je in de uitoefening van je bedrijf veroorzaakt. Je hebt dan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig, niet te verwarren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die de schade dekt als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerd advies.

chevron-down