Handig: de financiële kant van ondernemen

GEPLAATST OP: maandag 17 april 2023

Handig: de financiële kant van ondernemen

Als ondernemer krijg je met een hoop administratieve taken en geldzaken te maken. Denk niet alleen aan je administratie en belastingen, maar ook aan financiering, risico’s en verzekeringen. In het KVK Geldboek voor ondernemers van de Kamer van Koophandel vind je een hoop handige basisinformatie.

In het geüpdate geldboek worden onder meer diverse verzekeringen besproken. Denk hierbij niet alleen aan bedrijfsverzekeringen, maar ook aan persoonlijke verzekeringen zoals pensioen of arbeidsongeschiktheid.

Persoonlijke verzekeringen

Als het gaat om persoonlijke verzekeringen dan zijn sparen voor later en het afdekken van het risico van arbeidsongeschiktheid het meest belangrijk. Uiteraard wil je ook dat je dierbaren verzorgd achterblijven. Mogelijk is er een nabestaandenpensioen vanuit een eerder dienstverband, maar je kunt ook (aanvullend) een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Voor het geval van arbeidsongeschiktheid zijn er diverse opties: een verzekering of een schenkkring, of een combinatie van beide. Over een verplichte aov is de laatste jaren veel gesproken maar deze is nog geen feit.

Tip: werk diverse scenario’s uit. Wat wanneer je een half jaar niet kunt werken. Kun je dan op je partner leunen of overbruggen met spaargeld? Wat wanneer je langer ziek bent? Hoe staat je partner ervoor wanneer je overlijdt? Een financieel adviseur kan je hiermee helpen.

Bedrijfsverzekeringen

Onder het kopje bedrijfsverzekeringen vind je veel verschillende verzekeringen, het hangt erg af van je type bedrijf welke je nodig hebt. Heb je een bedrijfsbus met veel gereedschap of een flinke voorraad? Heb je personeel in dienst? Kan een derde schade oplopen door jouw product of dienst? Heb je juridische hulp nodig? Denk ook aan cyberrisico’s: heb je gevoelige klantgegevens in je bezit of is je productieproces afhankelijk van online applicaties?

Tip: houd er rekening mee dat je privé-aansprakelijkheidsverzekering niet de schade dekt die je in de uitoefening van je bedrijf veroorzaakt. Je hebt dan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig, niet te verwarren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die de schade dekt als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerd advies.

GEPLAATST OP: woensdag 10 mei 2023

Anders samenleven en werken, en de verzekeringen dan?

Is een van je volwassen kinderen tijdelijk bij jullie ingetrokken, staat er een tiny office met dure apparatuur in de tuin of vang je vluchtelingen op in de verbouwde schuur? Kan allemaal, maar hoe zit het met je verzekeringen?

Veel mensen in ons land zijn de afgelopen jaren op een andere manier gaan wonen en werken en dat blijft nog wel even zo. Dat heeft met verschillende ontwikkelingen te maken. Denk aan de aanhoudende woningnood en het effect daarvan op jongeren, de nasleep van de coronacrisis voor onze aanwezigheid op kantoor en de stroom vluchtelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Traditioneel

Andere manieren van samenwonen zijn in verzekeringspolissen vaak niet afdoende gedekt. Denk aan volwassen kinderen die thuis komen wonen, senioren die bij hun kinderen intrekken, drie vrienden die samen gaan wonen, een gezin dat vluchtelingen opneemt of situaties van onderhuur. Experts waarschuwen dat mensen daardoor misschien niet voldoende zijn verzekerd. Woon-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen zijn vaak ingericht op een traditionele gezinssituatie.

Het is daarom belangrijk om de verzekeraar in te lichten wanneer je samenleefsituatie verandert. Dat geldt ook voor aanpassingen aan je huis of veranderingen in de inboedel. Verbouw je een schuur tot woonunit en zet je er een hoop spullen in of neemt je inwonende schoonmoeder veel sieraden en kunst mee: de verzekeraar wil het graag weten om te controleren of je dekking nog voldoende is.

Dat geldt ook voor een kantoortje in de tuin. Heb je daar een hoop apparatuur of bedrijfsmiddelen in staan, dan wil je natuurlijk wel de schade als gevolg van bijvoorbeeld diefstal of brand vergoed krijgen. Ook hier geldt: informeer je verzekeraar of adviseur.

Aansprakelijkheid

Stel dat een Oekraïens gezin bij je logeert en een spelend kind trapt per ongeluk een voetbal door het raam van de buren? Op de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen zal dergelijke schade meeverzekerd zijn omdat iemand die je tijdelijk in huis opneemt, gelijk staat aan bijvoorbeeld een logé. Controleer even of dat bij jouw verzekering ook zo is.

Veiligheid

Met extra mensen in huis is het niet verkeerd om na te gaan hoe het staat met de veiligheid. Dat geldt natuurlijk ook voor een bijgebouw dat tot woning wordt omgedoopt. Werken alle rookmelders bijvoorbeeld?

GEPLAATST OP: donderdag 22 juni 2023

Is een fietser op een fatbike goed verzekerd?

Je wordt er vast regelmatig door ingehaald: razendsnelle fietsers op fatbikes. Vooral onder jongeren is de stoere e-bike met de brede banden enorm populair. Ook omdat een helm niet verplicht is. Er wordt echter steeds meer gewaarschuwd voor te snelle fatbikes: zijn dat nog fietsen te noemen en is de eigenaar wel verzekerd?

In principe is een fatbike een ‘gewone’ elektrische fiets. En wanneer de fiets niet harder gaat dan 25 kilometer per uur en het vermogen onder de 250 Watt blijft, kun je ‘m ook op dezelfde manier verzekeren en zal je in geval van schade aan een ander de gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kunnen aanspreken. Wordt de fatbike echter opgevoerd, dan is het geen fiets meer, maar een brommer. Op dat moment zijn een kentekenplaat, een WA-verzekering, een rijbewijs en ook een helm verplicht.

Internetaanbieders

De Inspectie voor de Leefomgeving waarschuwt voor internetaanbieders die fatbikes aanbieden die harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen dan 250 Watt hebben. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de gebruiker zelf. Omdat deze fatbikes verboden zijn op de openbare weg, is de gebruiker in overtreding en dus niet verzekerd. Raak je betrokken bij een ongeval, dan kan de schade enorm zijn. Niet iedereen realiseert zich dat de gewone aansprakelijkheidsverzekering op dat moment niet uitkeert. Ook riskeer je een forse boete.

Gashendel

Veel jongeren voeren hun fatbike zelf op met een gashendel. Die worden overal aangeboden en er circuleren veel filmpjes met instructies. Hoef je dankzij de gashendel niet zelf te trappen, dan is het geen fiets meer. Lees hier meer.

Let op: Dat je iets in een (web)winkel kan kopen wil niet zeggen dat het ook is toegestaan op de openbare weg. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Soms geven aanbieders aan dat een bepaalde fiets of gashendel ‘vooral handig is op eigen terrein of de camping’ en niet bestemd is voor de openbare weg.

Verzekeringen beschermen je tegen de financiële gevolgen van vervelende gebeurtenissen. Sommige zijn verplicht, andere zijn de moeite van het overwegen waard. Maar er zijn ook verzekeringen waarvan je jezelf moet afvragen of je ze wel echt nodig hebt.

20 juli 2023

Om met de verplichte verzekeringen te beginnen: iedereen die in Nederland woont en ouder is dan achttien jaar, moet een zorgverzekering afsluiten. Heb je een auto, een motor, een scooter of een brommer? Dan ben je verplicht om die te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid.

Woonverzekeringen

Als je een koophuis wilt financieren met een hypotheek, zal de bank van je eisen dat je ook een opstalverzekering afsluit. Deze wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Andere woonverzekeringen zijn niet verplicht, maar vaak wel raadzaam. 

Dat geldt bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering. Want wat als je huis afbrandt? Dan ga je al snel voor tienduizenden euro's het schip in als je huisraad niet is verzekerd. Aandachtspunten bij een inboedelverzekering zijn onder andere de nieuwwaardedekking en de buitenhuisdekking.

Wettelijke aansprakelijkheid

Een aansprakelijkheidsverzekering is eveneens het overwegen meer dan waard. Die kost je per maand maar een paar euro en dekt in principe alle schades aan andere mensen en hun bezittingen waarvoor jij volgens de wet aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan glasschade na een 'voetbalongelukje'. 

Pakketverzekering

Je kunt je verzekeringen voor aansprakelijkheid, opstal en inboedel vaak als een pakketverzekering afnemen. Het voordeel daarvan is dat de verzekeringen goed op elkaar aansluiten, waardoor er geen gaten in de dekking vallen. En dat je bij een complexere schade met één en dezelfde verzekeraar hebt te maken.

Zo'n pakketverzekering kun je meestal uitbreiden met een doorlopende reisverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Soms kun je ook je auto- en/of caravanverzekering erin opnemen. Des te meer verzekeringen in het pakket, des te meer korting je krijgt. Maar verkijk je daar niet op: een pakketverzekering is lang niet altijd goedkoper dan een verzameling losse verzekeringen.

Andere verzekeringen

Van een geheel andere orde zijn de zogenoemde inkomens- en kapitaalverzekeringen. Die keren periodiek of eenmalig geld uit als jou of je gezinsleden iets overkomt. Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Die was vroeger trouwens verplicht als je een hypotheek afsloot. Die verplichting is er niet meer, maar een ORV kan buitengewoon verstandig blijven.

Twee andere verzekeringen die we nog noemen, zijn de woonlastenverzekering en de uitvaartverzekering. De eerste keert uit als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. De tweede is bedoeld om je uitvaart mee te betalen. De kosten daarvan zijn in de afgelopen jaren flink opgelopen naar gemiddeld € 7.500 voor een crematie en € 9.500 voor een begrafenis.

Ik help je graag bij je keuze

Sommige risico's kun je maar beter afdekken met een verzekering, andere kun je misschien zelf dragen. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag bij het maken van die afweging, zodat jij de beste keuze voor jouw situatie kunt maken. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over jouw verzekeringen. 

GEPLAATST OP: maandag 17 juli 2023

Aanpassen aan klimaatverandering: onttegelen en vergroenen!

Onze zomers worden warmer en droger en tegelijk kunnen er grote hoeveelheden neerslag in korte tijd vallen. Daarop voorbereid zijn door het nemen van maatregelen wordt klimaatadaptatie genoemd. In sommige gemeenten krijg je daar als inwoner subsidie voor.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je huis en tuin aan te passen aan het veranderende klimaat. Zo werkt een groene tuin verkoelend in tijden van hitte. Hoe minder tegels, hoe makkelijker het regenwater in de bodem kan zakken. Daarnaast biedt het verwijderen van bestrating meer ruimte aan flora en fauna en het natuurlijke bodemleven. Vervang tegels of beton waar mogelijk door kiezels, grind of schelpen. De aarde blijft dan koeler en vochtiger. Onderhoud de bomen in je groene tuin goed, want ieder jaar zorgen afbrekende takken voor veel schade.

Koel huis

Voor het koel houden van je huis lees je hier veel nuttige tips. Ook isolatie hoort daarbij. Veel mensen denken bij isolatie aan het tegenhouden van kou (en dus een lagere energierekening), maar in een goed geïsoleerd huis dringt de warmte minder snel binnen. Denk daarbij ook eens aan zonwerend glas.

Waterafvoer

Dakgoten en regenpijpen zijn vaak gekoppeld aan de riolering. Om ervoor te zorgen dat regenwater in een aangrenzende sloot, wadi, ondergrondse waterbuffer of regenton belandt, kun je de hemelwaterafvoer afkoppelen van het riool en ergens anders naartoe leiden. Het is niet de bedoeling om alle afvoeren naar het riool los te koppelen. Het regenwater zorgt er namelijk ook voor dat de riolering schoon wordt gespoeld.

Neerslag

Om je woning te beschermen tegen extreme neerslag is het verstandig om ramen, deuren en kozijnen waterdicht te maken en een drempel te plaatsen voor de kelder, begane grond en tuindeuren. Heb je een kelder waar spullen zijn opgeslagen? Plaats deze spullen op een verhoging van minimaal 10 centimeter. Houd verder de dakgoten schoon. Een volle, vuile dakgoot kan bij hevige neerslag voor lekkage zorgen. Een andere manier om de hoeveelheid regenwater, dat van het dak op de grond terechtkomt, te verminderen is het aanleggen van een groen dak. Bovendien houdt zo’n dak het huis in de zomer lekker koel.

Subsidies

Steeds meer gemeentes geven particulieren en bedrijven subsidies voor de maatregelen die ze treffen. Bijvoorbeeld per vierkante meter aangelegd groen of voor het afkoppelen van het hemelwater en de aanleg van een waterberging.

GEPLAATST OP: dinsdag 25 april 2023

Caravanbezitter, kies je verzekering zorgvuldig

Een caravan aangeschaft? Die wil je natuurlijk goed verzekeren. Daarbij loont het de moeite om verschillende verzekeringen te vergelijken. Let daarbij onder meer op de nieuwwaarderegeling en het eigen risico.

Het kan best een puzzeltocht zijn om uit te zoeken waar je je caravan tegen de beste uitkeringsvoorwaarden en premie kan verzekeren. Belangrijk om te weten is dat zo’n verzekering niet verplicht is en dat je ‘m afsluit voor schade aan de caravan zelf. Schade die jij veroorzaakt met de caravan is gedekt op je autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Uitkering

Bij het afsluiten is het belangrijk om na te gaan wat je terugkrijgt in geval van schade of diefstal. Onderzoeksbureau MoneyView vergeleek een aantal verzekeringen en concludeerde dat bij totaal verlies van een nieuwe caravan in het vierde of vijfde jaar na aankoop, de uitkering bij de verschillende verzekeringen sterk uiteen gaat lopen. De eerste drie jaar vergoeden alle verzekeraars op basis van actuele nieuwwaarde, oorspronkelijke nieuwwaarde of aanschafwaarde. In het vierde en vijfde jaar vergoedt een op de vijf verzekeringen de veel lagere dagwaarde, of de nieuwwaarde minus een afschrijving.
Of je ook een tweedehands caravan wil verzekeren, ligt maar net aan je situatie. Let ook dan op de uitkering. Soms wordt de dagwaarde vergoed, maar er zijn ook verzekeraars die de aanschafwaarde (gedurende een beperkte periode) gebruiken om de uitkering vast te stellen. Dat kan nogal uitmaken.

Eigen risico

Kijk ook naar het eigen risico. Die bedragen lopen bij caravanverzekeringen flink uiteen concludeert MoneyView. Het laagst mogelijk eigen risico dat door caravanverzekeraars wordt aangeboden, loopt uiteen van € 0,- tot € 250,- per schade. Enkele verzekeraars rekenen met een hoger eigen risico wanneer de verzekerde waarde van de caravan relatief hoog is (meer dan € 50.000) óf wanneer de caravan in het buitenland wordt gestald.

En verder

Let er verder op wat er precies gedekt is onder de verzekering. Denk daarbij aan zaken als de inventaris van je caravan. En schade door hagel moet je soms als aparte module verzekeren. Controleer ook goed welke eisen de verzekeraar stelt aan het slot van de caravan en houd je daaraan, anders kan de verzekeraar weigeren de schade te vergoeden.

GEPLAATST OP: maandag 8 mei 2023

Zijn de spullen in mijn tuin verzekerd?

In de zomermaanden wordt de tuin meer gebruikt: om in te ontspannen en om in te werken. De loungebank en de barbecue kunnen naar buiten en de zitmaaier wordt in gebruik genomen. Hoe zijn deze spullen eigenlijk verzekerd tegen diefstal of weerschade?

Op de meeste inboedelverzekeringen is tuinmeubilair en tuingereedschap gewoon meeverzekerd tegen diefstal, net als tuinspullen zoals parasols. Zelfs het wasgoed aan de waslijn is in de regel meeverzekerd! Het moet dan wel gaan om een afgesloten tuin.

Er kunnen wel voorwaarden bij horen zoals een eigen risico of een maximale vergoeding. Heb je bijvoorbeeld een kostbare tuinset: kijk dan even of die maximale vergoeding genoeg voor je is. Dat geldt ook voor een dure barbecue, niet alle verzekeraars rekenen deze tot de tuinmeubelen. Heb je een kostbaar exemplaar, controleer dat dan even en zet de barbecue na gebruik voor de zekerheid in een afgesloten schuurtje.

Schuur en schutting

Als het gaat om weerschade aan je tuinspullen, bijvoorbeeld door een hagelbui, dan zijn de meeste verzekeringen minder ruim. Deze schade wordt op de inboedelverzekering doorgaans niet vergoed. Wel kun je soms een aparte tuinverzekering afsluiten. Schade aan een schuurtje of schutting valt onder de opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zelf een schutting betaald en geplaatst, dan valt die onder het huurdersbelang en dat is in de regel weer meeverzekerd op de inboedelverzekering.

Andere spullen

Wat wanneer je met je laptop of tablet in de tuin zit en vergeten bent deze naar binnen te halen? Worden deze kostbare spullen gestolen, dan zul je hier een speciale buitenhuisdekking of mobiele elektronicadekking voor nodig hebben. Hierbij geldt wel, net als bij alle verzekeringen, dat de verzekeraar verwacht dat je voorzichtig met je spullen omgaat.

Een fiets die in de tuin wordt gestald is niet verzekerd tegen diefstal. Een fiets is immers geen tuinmeubel en moet over het algemeen op slot staan in een afgesloten schuurtje om voor schadevergoeding in aanmerking te komen.

Preventie

Natuurlijk ga je niet elke avond je loungeset naar binnen zeulen, maar het is wel verstandig om prijzig tuingereedschap op te bergen in een afgesloten schuur. Een dure zitmaaier kun je aan een slot leggen. Ook doe je er goed aan om voorbereid te zijn op slecht weer of een zomerstorm, berg losse spullen dan op, zorg voor een stevige schutting en wees alert op losse takken; kortom onderhoud je tuin goed.

Een domper op je vakantieplezier: je bent bestolen. Of het nou om al je bagage gaat of om ‘slechts’ je favoriete zonnebril, het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer dat gebeurt. Gelukkig ben je goed verzekerd. Toch kan het gebeuren dat de verzekeraar de schade niet vergoedt. Hoe zit dat?

Het kan voelen als een tweede teleurstelling. Nadat je bagage is gestolen kom je er achter dat de reisverzekeraar niet wil uitkeren. Hoe zit dat? Je hebt toch een prima reisverzekering afgesloten en bent te goeder trouw: je kon er toch niets aan doen? In dat laatste schuilt het antwoord. Een verzekeraar verwacht dat je goed op je spullen let. Voorzichtig bent. Ook op reis.

Voorwaarden

Wat de verzekeraar precies van je mag verwachten, hangt af van een aantal zaken. Zo is van belang wat er precies in de verzekeringsvoorwaarden staat. Soms schrijven die bijvoorbeeld strikt voor dat bagage in een auto niet zichtbaar mag zijn. Of dat bagage op de meest veilige plek bewaard moet worden, bijvoorbeeld in een hotelkamer en niet in de auto op de parkeerplaats. Houd je je daar niet aan, dan wordt het heel lastig om de schade vergoed te krijgen.

Situatie

Ook is de situatie ter plekke van belang. Wat speelde er precies op het moment dat de diefstal plaatsvond? Werd je heel even afgeleid of heb je je bagage langere tijd uit het oog verloren? Ook speelt het soort bagage een rol. Soms worden aan kostbare spullen extra eisen gesteld. Daarbij geldt wel dat de verzekeraar niet het onmogelijke mag vragen. Een verzekering wordt immers afgesloten met het oog op onvoorziene voorvallen.

Aanknopingspunten

Heb je een schadeclaim, dan kun je je financieel adviseur vragen om je te helpen bij de afwikkeling. Wil de verzekeraar niet uitkeren en vind je dat onterecht, dan kun je een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Wanneer een dergelijke zaak behandeld wordt, kijkt het Kifid onder andere naar de volgende aspecten:

Lees op de website van Kifid een aantal voorbeeldsituaties van gestolen bagage en het oordeel van de Geschillencommissie.

Rookmelders in huis gehaald? Vergeet niet ze daadwerkelijk op te hangen en tijdig de batterij te vervangen. Omdat rookmelders belangrijke levensredders zijn, zijn ze sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht. Ook in jouw woning.

Het aantal woningbranden stijgt de laatste jaren. Vermoed wordt dat de stijging te maken heeft met het toenemende thuiswerken. Bij zo’n 30 procent van de branden was geen rookmelder aanwezig. Rookmelders zijn sinds 1 juli wettelijk verplicht in elke woning.

Koop of huur

Verzekeraar Aegon deed in april 2022 onderzoek naar brandpreventie onder ruim vijfhonderd Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar. Interessant: eigenaren van koopwoningen zijn bezorgder dan bewoners van huurwoningen als het gaat om brand. Veel mensen kennen wel de risico’s, maar nemen die vaak toch voor lief. Zo laat 30 procent van de deelnemers aan het onderzoek de keuken soms onbeheerd achter met een pan op het vuur en laat meer dan de helft regelmatig een oplader in het stopcontact zitten.

Ook zijn er minder bekende risico's. Zoals het niet regelmatig schoonmaken van het stoffilter van de wasdroger of de filters in de afzuigkap eindeloos laten zitten. Ook is een groot deel van de ondervraagden zich er niet van bewust dat de elektra in het huis elke vijf jaar een controle vergt.

Rookmelder

Het hebben van een rookmelder is sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht. Verzekeraar Interpolis zocht uit dat voor de invoering van die plicht, 17 procent van de Nederlanders geen rookmelder in huis had. De voornaamste reden is heel simpel: mensen denken er niet aan. Ook weten ze volgens de verzekeraar vaak niet goed waar en hoe ze rookmelders moeten ophangen en denken ze dat dit veel moeite kost. Ook kunnen mensen een rookmelder irritant vinden: ze denken dat deze vaak onnodig afgaat, bijvoorbeeld door koken of douchen.

Verpakking

Opvallend genoeg bleek uit het Interpolis-onderzoek dat een deel van de Nederlanders rookmelders nog in de verpakking thuis heeft liggen. Ook is er een deel dat wel rookmelders heeft opgehangen, maar die vervolgens niet meer werken. Bijvoorbeeld omdat een lege batterij nooit is vervangen.

Verplichting

Wat houdt de verplichting per 1 juli in? Het komt er op neer dat er op iedere bouwlaag in jouw woning een melder moet hangen. Dat betekent dus minimaal één rookmelder per verdieping, maar meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om ook een rookmelder op te hangen in de ruimte waar je wasmachine en droger staan. In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen.

Voor nieuwbouwwoningen waren rookmelders al verplicht en daar worden ook specifieke eisen aan gesteld. Voor bestaande woningen is dat niet zo. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben, maar verder schrijft de wet niets voor. Voor een grotere woning kunnen gekoppelde melders handig zijn, zodat ze allemaal afgaan. En in sommige straten kiezen buurtbewoners er zelfs voor om meerdere huizen te koppelen. Heb je een huurwoning? Dan heeft de verhuurder de verantwoordelijkheid om de melders op te hangen: als huurder ben je vaak wel verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Voldoet de verhuurder niet aan deze verplichting, dan is dat een gebrek waar je de verhuurder op kunt aanspreken.

Verzekering

Wat als je geen rookmelders hebt opgehangen of ze niet goed hebt onderhouden en er ontstaat brand? Keert de verzekeraar dan wel uit? Het beste advies is om dat risico niet te nemen. Ook al heeft een verzekeraar niet specifiek in de verzekeringsvoorwaarden opgenomen dat er zonder rookmelders niet zal worden uitgekeerd, het is een algemene regel dat je als verzekerde niet nalatig mag zijn. Je niet aan een wettelijke verplichting houden, kan daaronder vallen.

Kan ik iets doen tegen een BKR-registratie?

Sta ik geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie? Bij veel mensen komt deze vraag boven wanneer ze een huis gaan kopen of een persoonlijke lening nodig hebben. Een (positieve) registratie kan immers het maximale leenbedrag begrenzen. En met een negatieve registratie kan het moeilijk worden om überhaupt een krediet te krijgen.

Een registratie bij BKR komt heel vaak voor. Zelfs een telefoon die op afbetaling wordt gekocht staat er geregistreerd. En denk ook aan het private lease contract voor een auto. Of een persoonlijk krediet. Een hypotheek is er trouwens niet bekend, maar het is weer wél bekend wanneer er een achterstand in de maandbetalingen is ontstaan. Ook een studieschuld staat niet bij het BKR geregistreerd, maar deze is door een geldverstrekker wel op te vragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Positief en negatief

Een registratie is positief zolang je het krediet gewoon terugbetaalt zoals afgesproken. De registratie kan dan wel je maximale leenruimte beperken. Een registratie wordt negatief wanneer je bijvoorbeeld maandtermijnen gemist hebt, er een betalingsregeling is getroffen of wanneer je onbereikbaar was voor de kredietverstrekker.

Last van

Heb je last van een negatieve registratie uit het verleden omdat je bijvoorbeeld geen hypotheek kunt krijgen dan kun je in gesprek gaan met de kredietverstrekker en vragen of er een herbeoordeling kan plaatsvinden. Het is belangrijk om je eigen positie en de belemmeringen die je ervaart dan goed uit te leggen. Slaagt dit niet, dan kun je je wenden tot het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De Geschillencommissie zal dan een belangenafweging maken. Lees hier meer over hoe dat gaat

Tip

Voorzie je achterstanden omdat het financieel niet zo lekker gaat? Zit dan niet stil, maar kom in actie. Neem (samen met je financieel adviseur) contact op met je kredietverstrekker en maak betalingsafspraken. Geef inzicht in je financiële positie en stel een betalingsregeling voor. Dit proactieve gedrag werkt in je voordeel wanneer je later een negatieve registratie wilt aanvechten.

chevron-down